Rioolverstopping
Loopt het afvalwater niet meer goed weg? Dan kan er een rioolverstopping zijn. Is het riool verstopt op uw eigen grond? Dan moet u de verstopping zelf (laten) verhelpen. Een verstopping op grond van de gemeente wordt door ons verholpen.
Waar zit de verstopping?
Om vast te stellen waar de verstopping zit, moet u de erfscheidingsput uitgraven. De erfscheidingsput is de laatste put in de huisaansluiting en ligt over het algemeen ongeveer een halve meter binnen de perceelgrens. Weet u niet waar de erfscheidingsput ligt? Wij hebben van veel woningen bouwtekeningen beschikbaar die u kunt opvragen via telefoonnummer 14 0499.
- Staat de opgegraven put vol met afvalwater? Dan zit de verstopping op gemeenteterrein.
- Staat de opgegraven put leeg? Dan zit de verstopping op particulier terrein.
Prijs
- Zit de verstopping op gemeenteterrein, dan moet u dit bij de gemeente melden. Wij zorgen dan voor herstel.
- Zit de verstopping op particulier terrein, dan moet u het ontstoppen van het riool zelf betalen.
Let op: geeft u zelf opdracht voor werkzaamheden aan een ontstoppingsbedrijf, dan betaalt u zelf de kosten. Ook als de verstopping op gemeenteterrein zit.
Kies een betrouwbaar ontstoppingsbedrijf
Sommige bedrijven met spoedservice maken misbruik van uw noodsituatie. Let dus goed op als u een bedrijf zoekt. Voorkom slechte reparaties en hoge kosten (tot duizenden euro’s). Dit soort bedrijven beweren ook weleens dat u de kosten achteraf kunt declareren bij de gemeente als het probleem op gemeentegrond ligt. Dit is niet juist. Let hierop voordat u een ontstoppingsbedrijf kiest:
- Check of uw opstal- of inboedelverzekering de lekkage dekt. De verzekering helpt u soms om een bedrijf te zoeken. Of zij sturen zelf iemand die de schade bekijkt en herstelt.
- Zoekt u met een zoekmachine? Onbetrouwbare spoeddiensten maken veel gebruik van advertenties bovenaan de zoekresultaten. Zoek iets verder bij de resultaten die geen advertentie zijn.
- Zoek het bedrijf op in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (Deze link gaat naar een externe website). Vergelijk deze gegevens met de gegevens op de website van het bedrijf. Zijn de gegevens anders? Of staan er geen adresgegevens op de website? Dan gaat het mogelijk om een onbetrouwbaar bedrijf.
- Bekijk klachtensites, zoals www.klacht.nl (Deze link gaat naar een externe website) of www.trustpilot.nl (Deze link gaat naar een externe website). Bekijk altijd meerdere reviews en klachtensites, want soms zijn reviews nep.
- Maak vooraf afspraken over de werkzaamheden en het bedrag. Vraag om een bevestiging van de kosten per mail, sms of op schrift. Dan kunt u het bedrijf later daaraan houden.
- Moet u een handtekening zetten als het klusbedrijf bij u thuis is? Zet uw handtekening nooit zomaar. Alle afspraken en de kosten daarvan moeten duidelijk erop staan. Is het formulier niet helemaal ingevuld? Zet dan geen handtekening. Wil het bedrijf niet starten voordat u tekent? Stuur het bedrijf dan weg.
Contact
Neem bij een verstopping op gemeenteterrein dus altijd contact met ons op via telefoonnummer 14 0499. Buiten werktijden wordt u doorgeschakeld naar de storingsdienst. Die helpt u dan verder.
Gescheiden rioolstelsel
Woont u in een gebied met een gescheiden rioolstelsel? In de folder Gescheiden rioolstelsel (PDF, 896.6 kB) staat beschreven wat dit voor u betekent.
Meer informatie?
Lees meer over het riool en rioolverstoppingen (Deze link gaat naar een externe website) op de website van Stichting Rioned.