Naamgebruik veranderen
Overheidsinstanties en diverse instellingen gebruiken voor hun correspondentie met u de persoonsgegevens uit de basisregistratie personen (BRP). Bent u getrouwd (geweest) of heeft u een geregistreerd partnerschap (gehad)? Dan kunt u de achternaam van uw (ex-)partner gebruiken.
ja (Deze link gaat naar een externe website)
Of maak een afspraak (Deze link gaat naar een externe website)
Meenemen
- een geldig identiteitsbewijs
Hoe werkt de naamkeuze?
U kunt ons laten weten hoe overheidsinstellingen u voortaan moeten aanschrijven:
- Alleen met uw eigen naam
- Alleen met de naam van uw partner
- Met de naam van uw partner, gevolgd door uw eigen naam
- Met uw eigen naam, gevolgd door de naam van uw partner
Wij geven het gekozen naamgebruik door aan andere overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst, Sociale Verzekeringsbank, enzovoorts. Wilt u dat andere instanties zoals banken en verzekeringsmaatschappijen een andere naam gebruiken? Dan moet u hen zelf informeren.
Let op
- Voordat de gemeente het naamgebruik aanpast, gaan wij na of u het recht heeft de andere naam te gebruiken. Voor alle duidelijkheid: uw achternaam verandert niet.
- Op officiële documenten zoals paspoort, Nederlandse identiteitskaart of rijbewijs staat altijd de eigen achternaam. Wel kan de naam worden aangevuld met die van uw (overleden) partner. Tussen beide namen komt dan 'e/v' (echtgenote van) of 'w/v' (weduwe van) te staan.
- Vermelding 'naam voor het huwelijk' en 'naam na het huwelijk' in het trouwboekje is hetzelfde. U heeft wellicht bij de melding opgegeven welke naam u wilt gaan dragen na het huwelijk en nu staat er bij 'geslachtsnaam na het huwelijk' weer uw oorspronkelijke naam vermeld. In Nederland is het zo dat de achternaam door het huwelijk niet wordt gewijzigd. U krijgt wel het recht om de naam van uw partner te gebruiken, maar u behoudt altijd uw eigen achternaam. Het formulier dat u bij de melding heeft ingevuld, gaat over het naamgebruik en is alleen van belang wanneer u door de overheid wordt aangeschreven.