Melding of omgevingsvergunning milieu
Wilt u een milieubelastende activiteit uitvoeren? Dan hebt u soms een omgevingsvergunning nodig. Voor de meeste activiteiten hoeft u alleen een melding te doen of informatie te sturen. Doe de vergunningcheck (Deze link gaat naar een externe website) om te ontdekken wat u moet doen. Lees meer over de Omgevingswet op onze website.
Aanvraag of melding indienen (Deze link gaat naar een externe website)
Milieuregels gelden zowel voor bedrijven als voor particulieren. Wel bestaan er ondergrenzen voor milieubelastende activiteiten. Daardoor gelden milieuregels vaak niet voor particulieren.
Voor bedrijven op de gezoneerde industrieterreinen ’t Zand en Heide-Breeven gelden bijzondere regels voor het uitvoeren van akoestische onderzoeken. Of u akoestisch onderzoek moet laten doen, is afhankelijk van de activiteiten die u uitvoert in uw bedrijf:
- Zijn er binnen uw bedrijf veel geluidbronnen aanwezig? Of ligt uw bedrijf binnen 50 meter vanaf de rand van de geluidszone? Dan moet u een akoestisch rapport laten opstellen.
- In alle andere gevallen vult u het formulier Representatieve bedrijfssituatie (PDF, 52.1 kB) in. De gemeente voert op basis daarvan een quickscan uit. Als het nodig is, krijgt u maatwerkvoorschriften om uw geluidruimte vast te leggen. In sommige gevallen blijkt uit de quickscan dat u toch een akoestisch onderzoek moet laten uitvoeren. In dat geval ontvangt u daarover bericht.
Waar een akoestisch onderzoek aan moet voldoen, leest u in de eisen voor een akoestisch onderzoek voor gezoneerde industrieterreinen (PDF, 67.4 kB). De beleidsuitgangspunten voor het zonebeheer kunt u terugvinden op pagina 18/19 van het zonebeheerplan (Deze link gaat naar een externe website). Download voor meer informatie het zoneprotocol (PDF, 30.1 kB).
Download voor het maken van de geluidberekeningen het Objectenbestand Heide-Breeven (ZIP, 65.6 kB) of het Objectenbestand 't Zand (ZIP, 84.2 kB).
Moet ik een vergunning aanvragen of een melding doen?
Doe de vergunningcheck (Deze link gaat naar een externe website) om te ontdekken of u een vergunning moet aanvragen, een melding moet doen of alleen informatie hoeft te sturen.
Wet- en regelgeving
De Omgevingswet (Deze link gaat naar een externe website) is een verzamelwet. Voor allerlei activiteiten is in deze wet geregeld of ze vergunningplichtig, meldingplichtig of informatieplichtig zijn. De wet verwijst voor verschillende soorten activiteiten naar andere regelingen met specifieke regels. Ook in het Omgevingsplan (Deze link gaat naar een externe website) van de gemeente Best kan voor activiteiten een vergunning- of meldingsplicht staan.
Procedure
Er kunnen verschillende procedures van toepassing zijn:
- Op een aanvraag voor een omgevingsvergunning beslist het college meestal binnen 8 weken. De beslistermijn kan met 6 weken worden verlengd als dat nodig is. Nadat het college een besluit genomen heeft, kunt u bezwaar maken.
- In bijzondere gevallen geldt voor een aanvraag omgevingsvergunning een beslistermijn van 26 weken. Ook deze termijn kan met 6 weken worden verlengd als dat nodig is. Op het ontwerpbesluit kunt u zienswijzen indienen.
Participatie
Participeren betekent meedoen of deelnemen. In de Omgevingswet wordt met participatie bedoeld dat u mensen in de buurt betrekt bij uw plan. Soms is participatie verplicht (Deze link gaat naar een externe website). Maar het is altijd een goed idee om uw plannen van te voren te delen. Lees meer informatie over participatie op onze website.
Kosten
In de legesverordening 2025 (Deze link gaat naar een externe website) staat hoeveel u betaalt voor een omgevingsvergunning. Meldingen en informatie sturen zijn gratis.
Vragen
Vragen kunt u stellen via vergunningen@gembest.nl. U kunt ook bellen naar 14 0499.
Meer Vergunningen
- Bomen: kappen en afstand tot erfgrens
- Loterij en kansspel
- Bouwmelding
- Luchtruim gebruiken
- Collecte
- Evenementen
- Melding omgevingsplan Hoge Akker, Speelheide, Leeuwerik
- Gebruiksmelding brandveilig gebruik overige plaatsen
- Gebruiksmelding en vergunning brandveilig gebruik
- Omgevingsvergunning
- Ontheffing Alcoholwet
- Ontheffing horecatijden
- Ontheffing openingstijden winkels
- Horecavergunningen
- Plaatsen van voorwerpen op, aan of boven de weg
- Inrit of uitrit aanleggen
- Standplaatsvergunning
- Kansspelautomaten
- Vergunning graafwerk kabels en leidingen
- Kennisgeving incidentele festiviteiten
- Logies