Bestrijding plaagdieren
De gemeente bestrijdt plaagdieren zoals ratten, muizen en wespen niet bij particulieren. We geven wel advies en nemen maatregelen om extreme overlast zoals een rattenplaag te voorkomen.
Melding
Meld eventuele last van plaagdieren altijd bij de gemeente. Alleen wanneer u een melding doet kunnen we inschatten in welk gebied er sprake is van overlast.
Let op: Doet u een melding via Fixi? Zet er dan duidelijk bij of u:
- advies via de telefoon wilt
- een bezoek/inspectie aan huis wilt
Dan kunnen we dat gericht inplannen.
Advies bij rattenoverlast
Bij rattenoverlast kunt u als particulier een afspraak maken met een ongediertebestrijder van de gemeente voor advies bij u thuis. De ongediertebestrijder bekijkt de situatie en geeft u advies wat u het beste kunt doen om ratten te weren. Belangrijk is om samen met de buren de strijd tegen ratten aan te gaan. Hier kan de gemeente u bij helpen: bekijk de flyer over rattenoverlast (PDF, 310.6 kB). Het is ook mogelijk om een vangkooi met klem bij de gemeentewerf te lenen.
Aanwezigheid van ratten en muizen beperken
U kunt de aanwezigheid van ratten en muizen niet voorkomen, maar wel beperken. Enkele tips:
- Maak de naden en kieren van uw woning goed dicht. Denk hierbij aan de aansluiting van de dakpannen op de gevels en aan stootvoegen. Muizen hebben aan1 centimeter ruimte voldoende.
- Als u openhaardhout heeft, is het aan te bevelen om dit op een pallet op te stapelen en er ruimte omheen te houden. Tocht houdt de dieren weg en katten kunnen om de pallet heen lopen.
- Muizen en ratten kunnen schuilen in langdurig opgeslagen materialen in de tuin en schuur. Het regelmatig opruimen van de schuur is daarom een goed idee.
- Ratten verplaatsen zich razendsnel en ongezien door niet bijgehouden coniferenhagen en klimop. Regelmatig snoeien helpt om de ratten weg te houden.
- Bewaar diervoer of vogelvoer in dichte kisten, blikken of tonnen (niet van karton). Haal het voedsel dat ’s avonds niet is opgegeten weg, ook al ligt dit in een dichte kooi.
- Klop een tafellaken met veel voedselresten niet uit in de tuin.
- Ruim afgevallen vruchten van fruit- en notenbomen zo snel mogelijk op.
- Zorg ervoor dat de kliko goed gesloten is en laat geen vuilniszakken met voedselresten naast de kliko staan.
- Een composthoop met voedselresten is een luilekkerland voor ratten.
Meer informatie
Wilt u weten met wat voor soort plaagdier u te maken heeft? Het Kennis- en adviescentrum Dierplagen (Deze link gaat naar een externe website) kan u hiermee helpen.
Professionele bestrijding zelf regelen
Heeft u te maken met een muizen- of rattenplaag? En u wilt of kunt het niet zelf of samen met de buren aanpakken? Dan kunt u het beste een gespecialiseerd bedrijf inhuren voor de bestrijding.